فهرست مطالب

فصلنامه خانواده و پژوهش
سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیوان کاکابرایی*، غلامعلی افروز، مریم صیدی صفحات 7-22

    هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی برنامه حل مسیله خانواده - محور بر تنظیم هیجان مادران دانش آموزان دارای اختلال اوتیسم بود. این پژوهش، یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون -پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه مادران دانش آموزان دختر و پسر دارای اختلال طیف اوتیسم شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 98 -1397 بود. تعداد 64 نفر از دانش آموزان دارای اختلال طیف اوتیسم در مدرسه استثنایی بشارت ویژه این دانش آموزان مشغول به تحصیل بودند. در این پژوهش 30 مادر دارای فرزند مبتلا به اوتیسم به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با انتساب تصادفی به دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش، برنامه حل مسیله را در ده جلسه دریافت کردند، درحالی که به گروه کنترل این آموزش ارایه نشد. ابزار پژوهش پرسشنامه تنظیم هیجان گراس و جان (2003) بود. اطلاعات گردآوری شده از طریق آزمون آماری تحلیل مکرر با استفاده از نسخه بیست و سوم نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که برنامه حل مسیله خانواده- محور بر تنظیم هیجان آزمودنیها تاثیر معنادار داشت و اثر این برنامه در مرحله پیگیری همچنان ماندگار بود (0/01>P). برنامه حل مسیله خانواده- محور، تنظیم هیجان مادران دارای فرزند مبتلا به اوتیسم را بهبود بخشیده است، بنابراین، کاربست برنامه آموزش حل مسیله خانواده- محور برای این مادران اهمیت بسیار دارد.

    کلیدواژگان: برنامه حل مسئله خانواده - محور، تنظیم هیجان، مادران، اوتیسم
  • حیدر محمدی باغملایی، فریده یوسفی* صفحات 23-46

    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه تعامل والدین- نوجوان و درگیری تحصیلی دانش آموزان با واسطه گری یادگیری خودتنظیمی انجام شده است. روش پژوهش از نوع همبستگی بود و روابط میان متغیرها با به کارگیری مدل یابی معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری دربرگیرنده همه دانش آموزان پایه دهم بود که در سال تحصیلی 97-1396 در دبیرستانهای شهر بوشهر مشغول به تحصیل بوده اند. شرکت کنندگان پژوهش 603 (329 دختر و 274پسر) نفر از دانش آموزان بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و مقیاس ارتباط والدین-نوجوان (بارنز و اولسون، 1982)، پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (پینتریچ و دی گروت،1990) و پرسشنامه درگیری تحصیلی (ریو و تسنگ، 2011) را تکمیل کردند. داده های گردآوری شده با نرم افزارهای SPSS و AMOS (ویرایش 24) تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان دادند که مدل با داده های پژوهش برازشی مناسب دارد و تعامل والدین-نوجوان به صورت مثبت و معنادار با یادگیری خودتنظیمی و نیز درگیری تحصیلی در مدرسه رابطه دارد. همچنین رابطه یادگیری خودتنظیمی و درگیری تحصیلی در مدرسه مثبت و معنادار بود. علاوه بر این یادگیری خودتنظیمی رابطه میان تعامل والدین- نوجوان و درگیری تحصیلی را واسطه گری می کرد. بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان گفت به منظور افزایش درگیری تحصیلی دانش آموزان در مدرسه،  والدین باید به روابط مثبت خود با فرزندان نوجوان و نیز خودتنظیمی تحصیلی آنها توجه کنند.

    کلیدواژگان: تعامل والدین نوجوان، درگیری تحصیلی، نوجوانی، یادگیری خودتنظیمی
  • مهری رضایی، اصغر جعفری* صفحات 47-60

    بلوغ عاطفی، توانایی نوجوان در مدیریت ارضای نیازهای روانی- اجتماعی و هیجانهای مثبت و منفی است. بلوغ عاطفی طی فرایند تحول روانی در دوره نوجوانی اتفاق می افتد. بلوغ عاطفی تحت تاثیر عوامل خانوادگی و حمایتهای اجتماعی ادراک شده است که نوجوان در زندگی خود تجربه می کند. از این رو پژوهش حاضر به منظور پیش بینی بلوغ عاطفی دانش آموزان دختر  بر اساس شیوه های فرزندپروری مقتدرانه، مستبدانه، سهل گیرانه و غفلت کننده و حمایت اجتماعی ادراک شده انجام شده است. روش پژوهش  توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم در سال تحصیلی 96-1395 در شهر کرج بودند. 196 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه های بلوغ عاطفی سینگ و بهارگاوا (1991)، شیوه های فرزندپروری نقاشیان (1358) و حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (1988) را تکمیل کردند. داده ها از طریق رگرسیون چندمتغیری به شیوه همزمان تحلیل شدند. نتایج نشان داد که شیوه فرزندپروری مقتدرانه و ابعاد حمایت اجتماعی ادراک شده از سوی خانواده، دوستان و افراد مهم زندگی به طور مستقیم و شیوه مستبدانه به طور معکوس و معنادار بلوغ عاطفی را پیش بینی می کنند (0/01>P). بعد افراد مهم زندگی نقشی قوی تر در پیش بینی بلوغ عاطفی دانش آموزان دختر دارد. شیوه های فرزندپروری سهل گیرانه و غفلت کننده نقشی معنادار در پیش بینی بلوغ عاطفی ندارند. بنابراین نتیجه گرفته شد که تجربه بهنجار بلوغ عاطفی در راستای شیوه فرزندپروری مقتدرانه تحول می یابد و ابعاد حمایت اجتماعی ادراک شده، تسهیل کننده فرایند بلوغ عاطفی نوجوانان هستند. از این رو شایسته است والدین نسبت به به کارگیری شیوه فرزندپروری مقتدرانه تشویق شوند و به نقش "افراد مهم زندگی" در بلوغ عاطفی نوجوانان دختر توجه کنند.

    کلیدواژگان: بلوغ عاطفی، شیوه فرزندپروری، حمایت اجتماعی ادراک شده، دانش آموزان دختر
  • بی بی رباب رئیس منشادی، سید کاظم علوی لنگرودی، احمد زندوانیان* صفحات 61-80

    دوران نوجوانی سرشار از فرصت یادگیری صلاحیتها و مهارتهای جدید است. از آنجا که برنامه های مدارس دوره متوسطه به همه جنبه های رشد نمی پردازند، ضرورت دارد که هر نوجوان در فعالیتهای فوق برنامه شرکت کند. منظور از فعالیتهای فوق برنامه، هر نوع فعالیت خارج از برنامه درسی رسمی است که در آن دانش آموزان مشارکتی فعالانه، داوطلبانه و سازنده دارند. تنوع فعالیتهای فوق برنامه به افزایش تحرک بدنی، صیانت از آسیبهای فضای مجازی، کسب مهارت و تقویت آموزشهای مدرسه ای می انجامد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف شناسایی ساختار جامع فعالیتهای فوق برنامه ویژه دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول با به کارگیری روش تحقیق آمیخته اکتشافی (کیفی- تحلیل محتوا و کمی- توصیفی پیمایشی) در سال تحصیلی 97-1396 در مدارس ناحیه یک شهر یزد انجام شده است. جامعه آماری شامل سه گروه مدیران مدارس دخترانه (28 نفر)، دانش آموزان دختر (7000 نفر) و مادران (7000 نفر) بود. داده های کیفی طی مصاحبه با ده مدیر مدرسه بر اساس اصل اشباع نظری و روش نمونه گیری هدفمند گردآوری شد، سپس 375 دانش آموز و 355 نفر از مادران به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و به پرسشنامه های محقق ساخته پاسخ دادند. سه سوسازی نتایج تحلیل محتوای داده های کیفی و تحلیل واریانس رتبه ای فریدمن داده های کمی نشان داد که اولویت فعالیتهای فوق برنامه از نظر مدیران مدارس دخترانه، دانش آموزان و مادران به ترتیب، فعالیتهای ورزشی، فرهنگی- هنری، مهارتی- حرفه ای، با اختیار خود در منزل، آموزشی- درسی و مذهبی- معنوی است که می توان آنها را مبنای طراحی و اجرای فعالیتهای فوق برنامه در مدارس قرار داد.

    کلیدواژگان: فعالیتهای فوق برنامه، نوجوانی، دوره متوسطه اول، دختران
  • فاطمه صباغی، کیوان صالحی*، علی مقدم زاده صفحات 81-100

    کودکان سرمایه های انسانی آینده جامعه ما هستند و در آینده می توانند منشا تغییر و تحولات گسترده ای در جامعه باشند. مطالعه حاضر در پی تبیین ضرورتها و پیامدهای پرورش روحیه پژوهندگی در کودکان است. با جستجو در پایگاه داده های داخلی از جمله نورمگز، ایرانداک، سیویلیکا، علم نت، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و پرتال جامع علوم انسانی در بازه زمانی 99-1380 تعداد 62 سند بازیابی شدند، سپس با استفاده از نشانگر های فهرست وارسی ارزیابی پریزما، 31 سند بر اساس ملاک ارتباط، سودمندی و اعتبار برای مطالعه و تحلیل انتخاب شدند. همچنین با جستجو در پایگاه داده های بین المللی همچون اریک، سیج، الزویر، گوگل اسکالر و تیلور و فرانسیس در بازه زمانی 2020-2000 تعداد 43 سند بازیابی، سپس 19 سند با ملاک ارتباط، سودمندی و اعتبار برای مطالعه و تحلیل انتخاب شدند. تحلیل داده ها نیز با روش تحلیل کیفی آلتاید انجام شد. تحلیل مطالعات در بخش تبیین ضرورتهای پرورش روحیه پژوهندگی در کودکان، به شناسایی پنج مقوله اصلی شامل نیاز های ملی و بین المللی، نیاز های زمانی، نیاز های زندگی کودک، نیاز های حقوقی کودک و نیاز های نظام آموزشی منجر شد. همچنین تحلیل مطالعات در بخش پیامدهای پرورش روحیه پژوهندگی کودکان، به شناسایی پنج مقوله اصلی شامل توسعه مهارتهای کودک، افزایش احساس اعتمادبه نفس، افزایش احساس عزت نفس، افزایش مشارکت کودکان و توسعه دانش در مورد تجربیات دوره کودکی انجامید. در نهایت شناسایی عوامل متعدد و متنوع مرتبط با ضرورتها و پیامدهای پرورش روحیه پژوهندگی در کودکان، ضرورت برنامه ریزی برای پرورش کودکان پژوهنده را نشان داد و بر اساس این ضرورت، پیشنهادهایی برای پرورش کودکان پژوهنده ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کودکان، پژوهنده، روحیه، ضرورت، پیامد، روش اسنادی
  • سمیه پیری، سید داود حسینی نسب*، شعله لیوارجانی صفحات 101-118

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش پذیرش و تعهد با رویکرد مبتنی بر تنظیم هیجان (مدل گراس) بر تعلل ورزی تحصیلی، تاب آوری و افسردگی دانش آموزان پسر دوره متوسطه مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی بود. طرح پژوهش شبه آزمایشی بود. جامعه آماری را دانش آموزان پسر دوره متوسطه مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی تشکیل می دادند که در سال تحصیلی 98-1397 در مدارس شهرستان تبریز مشغول به تحصیل بودند. از این تعداد 40 نفر به عنوان نمونه به شیوه هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی (آموزش پذیرش و تعهد و تنظیم هیجان) و گروه کنترل جایگزین شدند (گروه پذیرش و تعهد 13نفر، گروه تنظیم هیجان 12 نفر و گروه انتظار 15 نفر). گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. برای گردآوری داده ها از مقیاس افسردگی بک(1967)، مقیاس تعللورزی تحصیلی سولومون و راث بلوم (1984) و مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس با به کارگیری نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده شده است. در هر سه متغیر، میان سه گروه تفاوت معنادار آماری وجود داشت (افسردگی: 0/01>p ؛ 14/81=F؛  تاب آوری: 0/01>p ؛ 9/84=F؛ و تعلل ورزی: 0/01> p ؛ 15/15=F). مقایسه زوجی نشان داد که هر دو آموزش نسبت به گروه کنترل اثربخشی بهتری داشتند. در هر سه متغیر گروه پذیرش و تعهد عملکردی بهتر داشتند. آموزش پذیرش و تعهد نسبت به روش آموزش تنظیم هیجان بیشتر سبب کاهش افسردگی و تعلل ورزی تحصیلی و افزایش تاب آوری دانش آموزان پسر مبتلا به نقص توجه/ بیش فعالی می شود.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، تنظیم هیجان، تاب آوری، افسردگی، تعلل ورزی تحصیلی
  • فاطمه شکوری مقدم، جمال صادقی*، رجبعلی محمدزاده آدملایی، وحید فلاح صفحات 119-132

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای راهبردهای انگیزشی یادگیری در رابطه میان نظریه ذهن با اضطراب تحصیلی در دانش آموزان دوره متوسطه بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را همه دانش آموزان دختر پایه نهم مدارس دولتی شهر قایم شهر در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند. در این پژوهش برای تعیین حجم نمونه با توجه به تعداد متغیرهای مشاهده شده و تخصیص ضریب 20 برای هر متغیر مشاهده شده (11 متغیر مشاهده شده در مدل) و با احتساب احتمال وجود پرسشنامه های ناقص 300 نفر به عنوان حجم نمونه به روش خوشه ای دو مرحله ای انتخاب شدند. برای گرد آوری داده ها از پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری پینتریچ و دی گروت (1990)، پرسشنامه اضطراب پیشرفت تحصیلی آلپرت و هابر (1960) و پرسشنامه نظریه ذهن استیرنمن (1999) استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، معادلات ساختاری با نرم افزار SPSS18 و AMOS23 به کارگرفته شده است. نتایج نشان داد که متغیرهای نظریه ذهن و راهبردهای انگیزشی یادگیری بر اضطراب تحصیلی اثر مستقیم و معنا داری دارند. همچنین اثر غیرمستقیم نظریه ذهن بر اضطراب تحصیلی با میانجیگری راهبردهای انگیزشی یادگیری مورد تایید واقع شد. به طور کلی مدل پژوهش تایید شد و متغیرهای پژوهش توان پیش بینی 62 درصد از متغیر اضطراب تحصیلی را داشتند. پژوهش حاضر نشانگر اهمیت عوامل شناختی مانند نظریه ذهن و راهبردهای انگیزشی یادگیری در تبیین اضطراب تحصیلی است.

    کلیدواژگان: نظریه ذهن، اضطراب تحصیلی، راهبردهای انگیزشی یادگیری، دانش آموزان دوره متوسطه
  • اشرف گندمکار، سلمان زارعی* صفحات 133-148

    شواهد نشان می دهد جو عاطفی خانواده بر بی حوصلگی در دوره نوجوانی اثرگذار است. هرچند در پژوهشهای پیشین رابطه میان جو عاطفی خانواده و بی حوصلگی مورد بررسی قرار گرفته است، اما درباره سازو کارهای زیربنایی این رابطه مطالعات اندکی وجود دارد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه ای خودکارآمدی و ناامیدی در رابطه میان جو عاطفی خانواده و بی حوصلگی نوجوانان انجام شده است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه منطقه 11 تهران در سال تحصیلی 99-1398 بود که از میان آنها 280 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس خودکارآمدی عمومی (شرر و همکاران، 1982)، مقیاس ناامیدی کودکان و نوجوانان (کازدین و همکاران، 1986)، پرسشنامه جو عاطفی خانواده (نودرگاه فرد، 1373) و مقیاس چندبعدی حالت بی حوصلگی (فالمن و همکاران، 2013) گردآوری و از طریق همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تجزیه شدند. نتایج نشان داد که اثر مستقیم جو عاطفی خانواده بر خودکارآمدی مثبت معنادار و بر ناامیدی و بی حوصلگی منفی معنادار بود. همچنین، اثر مستقیم خودکارآمدی بر بی حوصلگی منفی معنادار، اما اثر مستقیم ناامیدی بر بی حوصلگی معنادار نبود. همچنین، یافته های پژوهش نشان دادند که خودکارآمدی در رابطه میان جو عاطفی خانواده و بی حوصلگی نقشی واسطه ای دارد، اما ناامیدی در رابطه میان جو عاطفی خانواده و بی حوصلگی نقشی واسطه ای ندارد. بر اساس یافته ها، می توان نتیجه گرفت خودکارآمدی از عوامل مهم اثرگذار بر بی حوصلگی در میان نوجوانان به شمار می آید، بنابراین، بهبود سطح خودکارآمدی می تواند روشی مطلوب برای کمک به نوجوانان در برابر مشکلات و پیشگیری از بی حوصلگی باشد.

    کلیدواژگان: بی حوصلگی، جو عاطفی خانواده، خودکارآمدی، ناامیدی، نوجوانی
|
  • K. Kakabaraee *, G. A. Afrooz, M. Seidi Pages 7-22

    This study set out to determine the impact of a family-centered problem-solving program on emotional regulation of mothers of students with autism spectrum disorder. The research had a pretest-posttest control group design with a follow-up session. The statistical population of the study was comprised of all mothers of students with autism spectrum disorder in Kermanshah in 2018-19 school year. Sixty-four students with autism spectrum disorder were studying in Besharat School which serves autistic students. Thirty mothers of the aforementioned students were selected using purposive sampling method and were randomly assigned to experimental (N=15) and control (N=15) groups. The experimental group was subjected to the family-centered problem-solving training for ten sessions, while the control group did not receive any intervention. The research instrument included the Emotion Regulation Questionnaire (Gross & John, 2003). The obtained data were analyzed via repeated measures analysis. The results indicated that the family-centered problem-solving program had a significant effect on the emotional regulation of the subjects and this effect was stable over time in the follow-up stage (p<0.01). The family-centered problem-solving program can improve the emotion regulation of mothers of children with autism spectrum disorder. Hence, it is of high importance to utilize this program for mothers with autistic children.

    Keywords: family-centered problem-solving program, emotional regulation, mothers, autism spectrum disorder
  • H. Mohammadi Baghmollaei, F. Yousefi Pages 23-46

    This study aimed to assess the parents-adolescent interaction and students’ academic engagement relationship. This study also investigated self-regulated learning as a moderator in the relationship mentioned above.  This research had a correlational design. The statistical population of the study was comprised of all 10th graders in Bushehr in 2017-18 school year from among whom 603 students (329 girls and 274 boys) were selected via random multi-stage cluster sampling method. The research instruments included Parent-Adolescent Communication Scale (Barnes & Olson, 1982), Motivated Strategies for Learning Questionnaire (Pintrich & DeGroot, 1990), and Student Engagement Scale (Reeve & Tseng, 2011). Structural equation modeling was performed to analyze the data. The results showed that the model fitted the data. Parents-adolescent interaction was significantly associated with students’ academic engagement and self-regulated learning. Furthermore, there was a significant, positive relationship between self-regulated learning and academic engagement. Moreover, the results demonstrated that self-regulated learning played a mediating role in the link between parents-adolescent interaction and students’ academic engagement. Accordingly, it can be concluded that in order to increase students’ academic engagement, parents should pay attention to improvement of their relationships with their children and promotion of students’ self-regulated learning.

    Keywords: parent-adolescent interaction, academic engagement, adolescence, self-regulated learning
  • M. Rezaee, A. Jafari * Pages 47-60

    This study has been conducted as an effort to predict emotional maturity of female students based on authoritative, authoritarian, permissive, and neglectful parenting styles as well as perceived social support. This research had a descriptive, correlational design. The statistical population of the study was comprised of all female senior high school students in Karaj in 2016-17 school year from among whom 196 students were selected via multi-stage cluster sampling method. The research instruments included Emotional Maturity Scale (Singh & Bhargava, 1991), the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (Zimet et al., 1988), and Parenting Styles Questionnaire (Naghashian, 1979). The obtained data were analyzed using the Pearson correlation coefficient and simultaneous multiple regression analysis. The findings revealed that authoritative parenting style and dimensions of perceived social support, i.e., family, friends, and important individuals, could positively predict students’ emotional maturity, whereas authoritarian parenting style could negatively predict emotional maturity (P<0.01). The dimension of important individuals played a more powerful role in predicting students’ emotional maturity. Permissive and neglectful parenting styles did not significantly predict emotional maturity. It can be concluded that emotional maturity develops through authoritative parenting style and dimensions of perceived social support facilitate this process. Hence, it is desirable that parents be encouraged to use authoritative parenting style and pay attention to the role “important individuals” plays in emotional maturity of female adolescents.

    Keywords: emotional maturity, parenting style, perceived social support, female students
  • B. R. Ra’Ees Manshadi, S. K. Alavi Langroudi, A. Zandvanian * Pages 61-80

    An extracurricular activity is an activity, performed by students, that falls outside the realm of the normal curriculum of school.  It is demonstrated that involvement in these activities have a positive impact on the participant’s life. Extracurricular activities instill key skills and personality traits that can be helpful in other walks of life. The purpose of the present study was to identify the comprehensive structure of extracurricular activities for female junior high school students in Yazd (District 1) in 2017-18 school year. This study had a mixed methods design (content analysis in the qualitative part and descriptive survey type in the quantitative part). The statistical population was comprised of three groups, i.e., school principals (28 individuals), female students (7000 individuals), and mothers (7000 individuals). In the qualitative part, ten school principals were selected through purposive sampling method and then interviewed based on saturation principle. In the next step, 375 students and 355 mothers were selected by random cluster sampling method and completed two researcher-made questionnaires. The qualitative and quantitative data were analyzed via content analysis and Friedman's ANOVA, respectively. The triangulation of the results showed that the extracurricular activities priorities for school principals, students and their mothers were sports activities, arts and cultural activities, skill-based and vocational activities, autonomous activities at home, educational and academic activities, and religious activities, respectively. The findings of this research can be utilized for designing and implementing extracurricular activities at schools.

    Keywords: extracurricular activities, adolescence, junior high school, girls
  • F. Sabbaghi, K. Salehi *, A. Moghaddamzadeh Pages 81-100

    This study has endeavored to explain the requirements and consequences of fostering research spirit in children. To this end, Iranian databases including Noormags, Irandoc, Civilica, Elmnet, SID, and Ensani were used to get 62 documents from 2001 to 2020. In the next step, 31 documents were selected and analyzed using PRISMA checklist indicators and based on relevance, effectiveness, and validity criteria. Furthermore, international databases including Eric, Sage, Elsevier, Google Scholar, and Taylor and Francis were used to get 43 documents from 2000 to 2020. Then, 19 documents were selected and analyzed based on relevance, effectiveness, and validity criteria. The data were analyzed via Altheide's process of document analysis. Analysis of the studies on the requirements of fostering research spirit in children resulted in identification of five main categories, including national and international needs, needs based on the most recent advancements in ICTs, needs related to children’s lives, children’s legal needs, and the educational system needs. In addition, the analysis of studies on the consequences of fostering children's research spirit resulted in identification of five main categories, i.e., development of children’s skills, boosting self-confidence, improving self-esteem, increasing children's participation, and developing knowledge about childhood experiences. Based on the identification of various factors related to the requirements and consequences of fostering research spirit in children, it is necessary that we plan for developing children as researchers. Accordingly, suggestions for developing children as researchers were presented.

    Keywords: children, researcher, spirit, requirements, consequences, documentary method
  • S. Piri, S.D. Hosseininasab *, S. Livarjani Pages 101-118

    The present research sought to compare the impact of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) with emotion regulation training (Gross Model) on academic procrastination, resilience, and depression in students with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). This study had a quasi-experimental design. The population of this research was comprised of all male high school students with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) in Tabriz in 2018-19 school year. Purposive sampling method was utilized and the sample was drawn (N= 40). The subjects were randomly assigned to one control (N=15) and two experimental groups (ACT group, N= 13; ER group, N= 12). The control group did not receive any treatment. The research instruments included Procrastination Assessment Scale-Students (Solomon & Rothblum, 1984), the Connor-Davidson Resilience Scale (Connor & Davidson, 2003), and the Beck Depression Inventory (1967). Data were analyzed using ANCOVA. The results revealed that after controlling the covariate variable (pre-test scores), there were significant differences among the three groups (depression: F=14.81, p<0.01; resilience: F=9.84, p<0.01; academic procrastination: F=15.15, p<0.01). Pairwise comparison demonstrated that both interventions were more effective compared with the control group. ACT group had a better performance in resilience, depression and academic procrastination. Compared with emotion regulation training, ACT reduced academic procrastination and depression and increased resilience to a higher extent in students with Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

    Keywords: acceptance, commitment, emotion regulation, resilience, depression, academic procrastination
  • F. Shakouri Moghaddam, J. Sadeghi *, R. Mohammadzadeh Adamla’Ee, V. Fallah Pages 119-132

    This study was undertaken to examine the relationship between theory of mind and academic anxiety mediated by motivational learning strategies among a group of high school students. The present study had a descriptive, correlational design. The statistical population of the study included all female 9th graders studying in public high schools in Qaemshahr in 2019-2020 school year. The sample size was determined based on the number of observed variables and allocation of coefficient 20 for each observed variable (11 variables). Considering the probability of incomplete questionnaires, the sample size was determined to be 300 and the sample was drawn using two-stage cluster sampling method. The research instruments included Motivated Strategies for Learning Questionnaire (Pintrich & DeGroot, 1990), Achievement Anxiety Test (Alpert & Haber, 1960), and Theory of Mind Test (Steerneman, 1999). Structural equation modeling was performed to analyze the data. The results revealed that theory of mind and motivational learning strategies exerted significant, direct effects on academic anxiety. In addition, motivational learning strategies played a mediating role in the indirect link between theory of mind and academic anxiety. In general, the research model was approved and the research variables could predict 62% of variance in academic anxiety. The present study underscores the importance of cognitive factors such as theory of mind and motivational learning strategies in explaining academic anxiety.

    Keywords: theory of mind, academic anxiety, motivational learning strategies, high school students
  • A. Gandomkar, S. Zarei* Pages 133-148

    This study was carried out to investigate the mediating role of self-efficacy and hopelessness in the relationship between family emotional climate and adolescents’ boredom. This research had a descriptive, correlational design. The statistical population of the study was comprised of all female junior high school students in Tehran (District 11) in 2019-2020 school year from among whom 280 students were selected using random multi-stage cluster sampling method. The research instruments included General Self-Efficacy Scale (Sherer et al., 1982), Hopelessness Scale for Children (Kazdin et al., 1986), Family Emotional Climate Questionnaire (Nodargah Fard, 1994), and Multidimensional State Boredom Scale (Fahlman et al., 2013). The obtained data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient, and path analysis. The results indicated that family emotional climate had a significant, positive effect on self-efficacy, whereas it exerted a significant, negative effect on hopelessness and boredom. Also, self-efficacy had a significant, negative effect on boredom, whereas hopelessness exerted a non-significant effect on boredom. Furthermore, the results showed that self-efficacy played a mediating role in the link between family emotional climate and boredom, while hopelessness did not mediate the association between family emotional climate and boredom. Based on the findings, it can be concluded that self-efficacy is an important factor affecting adolescents’ boredom. Hence, enhancing self-efficacy is a proper way to help adolescents deal with everyday life problems and combat boredom.

    Keywords: boredom, family emotional climate, self-efficacy, hopelessness, adolescence